Wednesday, March 5, 2014

Kisah Surau di KLIA




Kat KLIA. Saya dan family nak solat subuh kat surau biasa kat KFC. Tetiba surau dah berpindah ke Anjung. Tercari cari mana si Anjung. Ternampak seorang pekerja lelaki Melayu kat kaunter daftar masuk. Ayah saya tanya:

"Tumpang tanya. Kat mana surau ye?"

"Kat KFC"

"Eh yang tu dah tutup kan?"

"Oh dah tutup yea? Kalau mcm tu Cik boleh turun tingkat 3. Kat situ ada surau"

"Ok. Terima kasih"

Kami tak terus turun tingkat 3. Tapi masih mencari kat mana Surau tempat Anjung.

Ayah ternampak sorang pekerja perempuan India.
"Tumpang tanya. Surau kat mana ye?"

"Oh. Surau kalau kat kfc tu dah tutup dan dah pindah ke Anjung. Cik boleh pergi straight nampak OldTown kekiri dan nampak signboard surau"

"Oh. Kat tingkat ni jugak lah ye?"

"Ye cik" 

Saya tersenyum sopan mendengar jawapan pekerja India ni. Apa pendapat anda?

6 comments:

Muhammad Noor Firdaus iskandar Bin Haji Bashah said...

maybe lelaki Melayu tu suka pegi ke surau yang tingkat 3 tu kowt atau pun dia tak pernah pegi surau kat level Anjung, or maybe dia sembahyang kat umah ataupun kat masjid luar, maybeee...

Hanif Idrus said...

Hemmm....no komen..hahahha

Aeen said...

nampak sgt pkerja tu x ambil tau ...malu la..orang bkn melayu lagi tau surau tu kat mane n tau surau tu tutup ke tak...huuh..

salmiah awang said...

susah nak komen ni.orang melayu yang bikin malu orang melayu lainlah ni...susah nak peka terhadap perkara yang tidak kena batang hidung sendiri.

Nak berbaik sangka,orang melayu tu baru kerja dan tak terlupa tentang pengubah suaian yang sedang dilakukan.

Fazleyatul Aini said...

speechless huhu

ieza ashaari said...

Surau byk. Mungkin dia biasa dgn surau yg dia biasa pergi. Positif..:-D