Sunday, February 9, 2014

Muslim masih tak boleh jalan.

Alhamdulillah 1802 ni genaplah Muslim 1 tahun 2 bulan dan bintang. Makin aktif. Makin besar. Makin berat. Tak larat dah saya nak dukung. Berat woo. Selalu bergilir gilir dengan suami. Kejap suami dukung kejap saya dukung. Kejap tu Muslim dukung saya. Eh?



Ni sejak semalam Muslim dah reti memanjat. Panjat meja pastu panjat katil single pastu pulak panjat katil double pastu panjat tangga pastu yang tak tahan dia panjat atas saya pastu gomol saya picit picit hidung saya korek korek mata saya. Pastu tersengeh je dia. Nampak 4 gigi. Haha.

Dah nak masuk setahun dua bulan ni Muslim masih tak berjalan. Merangkak gear 100 saje. Bila saya suruh berjalan, berdiri kejap pastu duduk balik dan merangkak. Tapi kalau dia pegang dinding, pimpin tangan saya ke dia memang akan berjalan laju.

Hari tu dia dah berjalan 2 langkah. Lepas tu stop. Dan merangkak balik. Eksaited kot saya tengok masa dia berjalan 2 langkah. Melompat kena siling.

Saya tak risau sangat Muslim lambat jalan. Sebab saya pernah dengar orang cakap kalau baby banyak merangkak bagus. Sebab dia menggunakan seluruh tenaga dia, tangan kaki badan. Pastu pulak orang cakap baby lambat berjalan ni biasanya dia akan cepat bercakap dulu.

Kalau saya tengok Muslim dia memang banyak pok pek pok pek dalam bahasa dia. Tapi apa yang saya cakap dia macam paham. Contohnya saya cakap korek mata mama, prek prek dia korek. Haha.

Pastu lagi satu saya dengar baby lambat berjalan ni biasanya kreatif. Kiranya kemahiran menggunakan tangan kaki tu kreatif.

Dan kalau saya tengok perkembangan Muslim memang dia sangat kreatif. Koyak majalah peberet saya. Pastu tabur bedak atas lantai. Kreatiffff nya anak mama! Haha.

Apa pe pun saya happy dengan perkembangan Muslim setakat ni. Alhamdulillah. Syukur atas nikmat yang Allah berikan ini. Alhamdulillah.

6 comments:

DYatie said...

Alhamdulillah dear jadi mak yang sangat positif. Jangan risau sangat ye. ^_^

ezyra daniel said...

comel nye anak akk hehe

Sherry said...

He so cute

www.mymomsbest.us

Umi Qi said...

Suka sikap proaktif dan positif mama muslim... :D one day muslim will walk...tgk lah :D

aishah nin said...

Comel muslim..semoga menjadi anak yang soleh :)

Erna Nordiana Zamri said...

awak..iman kita pun jalan umur 1tahun 2bulan. jangan risau..kalau dah mula nak bertatih tu tak lama lagi berjalan la dia.

awk dgn muslim sama sama comei :)