Wednesday, July 8, 2015

Kongsi gambar anak : Apa yang perlu kita elakkan?

Sebagai mak ayah memang kita suka sangat kan kongsi gambar anak anak kita. Saya pun sama. :) Baru-baru ni 1 Malaysia tahu cerita gambar anak Harith Iskandar yang dah disalah guna oleh pihak yang tak bertanggungjawab. Mana taknya, gambar anak Harith di upload dalam laman web pornografi kanak-kanak.

Huish. Saya pun terkejut dengan berita macam ni. Yealah. Niat kita hanya nak kongsi gambar anak sekadar nak berkongsi kegembiraan kita dengan anak anak tapi tu lah, dalam kita tak sedar ada jugak pihak yang ambik kesempatan. Sedihkan?

Apa yang kita kena elakkan?

1. Gambar bogel.

Yes! Ini memang WAJIB kita elakkan! Jangan sesuka hati je nak upload gambar anak kita dalam keadaan tak berpakaian mahupun separuh bogel. Bawak anak mandi tepi kolam, pakai baju mandi, comelnya anak! Terus upload gambar anak dalam facebook. Huishhh. Jangan! Di mata kita anak kita comel, tapi ada mata mata lain yang berfikiran lain macam! 

So elakkan!

2. Letak nama penuh anak.

Ini perlu kita elakkan. Lagi lagi kalau kita suka guna # lepas tu letak nama anak kita. Nanti lagi senang manusia yang tak bertanggungjawab ni cari gambar gambar anak kita. 

3. Upload gambar anak orang lain tanpa izin mak ayahnya.

Walaupun anak sedara kita sendiri! Sebab takut nanti benda lain yang jadinya! Kita kena sentiasa bertanggungjawab atas setiap gambar anak orang lain yang kita upload dalam social media.

4. Check in.

Check in tempat tempat yang biasa kita dan anak anak kita di zon selamat. Contohnya sekolah / taska / rumah. Elakkanlah yea! Sebab mungkin ada mata-mata yang memerhati je facebook kita tu. Bahaya taw!

5. Public / private?

Semak balik gambar yang kita upload tu hanya untuk tatapan kawan-kawan saje ke atau umum. Contohnya facebook. Kita boleh kawal siapa yang boleh tengok gambar-gambar yang kita upload. Ada jugak sesetengah pihak suka ambik gambar anak kita buat profile picture. Amboi amboi amboiii.

Sebagai mak ayah, kitalah yang bertanggungjawab untuk melindungi maklumat tentang anak kita. Kan? Bahaya betul sekarang ni.

4 comments:

YieN said...

alamak! kite selalu hashtag nama penuh anak kite :'(

safurara said...

rara pon skrg ni cut cut mana yg x perlu.bahaya kan.

Allene typicalmommy said...

# nama penuh tu selalu buat... uhuhuh

hamizah che mat said...

kene berhati hatilahh
KULIT LEMBUT, GEBU DAN CERAH DENGAN ESP