Friday, July 27, 2012

Amboi. Baby mama menendang manja yea.

Kelmarin saya pergi check up kat Klinik Kesihatan Seksyen Tujuh Shah Alam. Setiap kali nak check up hati jantung limpa duk dup dap duk ke duk dak berdebar debar menanti result keadaan baby dalam perut nie. Risau sangat.

Tetiba nurse tu cakap:

"Tolong baring yea. Saya nak check pergerakan jantung baby"

Wahhh. Yang ni buat saya terlebih eksaited ni. Sebab bukan selalu dapat dengar jantung anak mama ni. Nak nak ini kali pertama saya nak dengar. Terus baring. Nurse tu pun ambik satu alat. Alat tu khas untuk dengar denyutan jantung baby. Terus nurse tu tercari cari kedudukan baby kat dalam perut nie.

Sekali saya dengar denyutan jantung anak mama nie. Ya Allah nak menitis air mata nie. Tersengeh saya depan nurse tu.

"Haahhh. Tu dia jantung dia. Laju bukan main"

Dup dup dup dupppp.

Syok syok duk dengar tetiba:

"Amboi. Menendang kuat yea baby ni"

Nurse tu terkejut.

"Marah kot sebab saya tekan perut mama dia nie"

Sambung nurse tue lagi.

Saya tergelak kecil.

Tersentuh hati saya mendengar denyutan jantung anak sulung mama nie. Aktif yea.

"Awak memang rasa tak pergerakan baby selama nie?"

Tanya nurse tu.

"Rasa. Tapi saya kompius perut saya ni angin ke apa. Rupanya baby yang gerak"

Nurse tu pulak yang sengeh.

Alhamdulillah. Sekarang kandungan dah masuk usia lapan belas minggu plus. Cuma yang merisaukan saya ialah tentang hemoglobin saya.

"Awak punya hemoglobin ni terlalu rendah. Nanti awak tunggu depan bilik dua puluh. Doktor nak jumpa awak"

Terus saya rasa lemah bila nurse cakap HB saya rendah. Mana taknya last check up hari tu HB saya 8.4. Itupun nurse dah bising. Check kelmarin pulak dah turun ke 7.6. Risau risau...

Bersambung...


Hati kechixx: Risau sangat sangat.

11 comments:

Ayiesha Sani said...

dulu masa praktikal kat klinik..suke sangat check denyutan jantung baby ni..excited lebih kot..leh main perut orang..heheh..sebenarnya susah jugak nk cr kedudukan fetal heart ni..tp bila dah tahu tekniknya..senang je..:-)

dyabunga said...

teringin lah dgr..hehehe

ain1914 said...

Bahaya kalo HB rendah. takut masa bersalin bleh tumpah darah... Ain masa pregnant pun ada masalah ngan HB... Kena makan ubat ngan makanan yang leh tambah darah..

Mrs. Abi said...

wah!!! eksaited pulak sy baca...hehehhee.... main tendang2 dgn nurse pulak bby tu.... hope sume ok ye dear!!.

ERYZA said...

Salam perkenalan & follow,
Rendahnya hemoglobin. Saya pun ada pengalaman camtu masa mengandung ketiga-tiga anak. Tak penah naik pun. Jgn risau sangat yer.....

cikji said...

eksaitedny sy baco..dh setahun tggu tp xdop rezeki lg.

nn lylyn said...

mcmane rase pregnant? huhu xpernah rase
salam prkenalan ^^

Errah said...

bestnyaer kan dapat dgr dari zuriat sndiri...

Ardini Humaira said...

masuk usia kandungan 7 8 bulan nampak berombak kuat perut kalau dia gerak hehe

Lya Colours said...

nak bagi darah naik sket, makan kerang, hati, organ dalaman sket. supaya dpt tambah darah =)

Syaa Amir said...

semoga dipermudahkan segala urusan :')